Vpliv dinamične posturalne kontrole na test skladnosti gibanja telesa - Kocjan, Andrej (Šport (Ljubljana), 2020)
Vpliv dinamične posturalne stabilnosti na uspešnost izvedbe enostavnih gibalnih vzorcev je slabo raziskan. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali kakovost dinamične posturalne kontrole in lokalna vzdržljivost trupnih mišic vplivata na rezultat testa skladnosti gibanja telesa (angl. functional movement screen). V študijo je bilo vključenih 19 mlajših odraslih oseb, ki so bili v povprečju gibalno aktivni štiri krat tedensko. Preiskovanci so bili povprečno (standardni odklon) stari 19,7 +- 5,1 let, težki 71,6 +- 10,5 kilogramov in visoki 177 +- 7,6 centimetrov. Vsi preiskovanci so izvedli delni test skladnosti gibanja telesa, več-smerni test ravnotežja, sprednji most, stranski most in Biering-Sorensen test. Za testiranje povezanosti med testi smo uporabili Pearsonov korelacijski koeficient (r). Statistično značilna povezanost je bila sprejeta ali ovržena na ravni dvostranskega 5-odstotnega tveganja. Rezultati so pokazali statistično značilno srednjo povezanost (r = 0,534 - 0,456; p < 0,049) med uspešnostjo izvedbe več-smernega testa ravnotežja in rezultatom pri delnem testu skladnosti gibanja telesa. Ugotovili smo, da je sposobnost živčno- mišičnega upravljanja trupnih mišic in jakost odmikalk in iztegovalk kolka povezana z enostavnimi več-sklepnimi gibalnimi vzorci, ki jih pogosto srečujemo tako v športu kot v vsakdanjem življenju.
Keywords: basic movement patterns; enostavni gibalni vzorci; functional movement screen; gibanje telesa; postural control; posturalna kontrola; skladnost; stability; stabilnost