Pravne posledice kršitev korporacijskih pravil glede sklepanja pravnih poslov s povezanimi strankami in funkcionarji gospodarskih družb - Juhart, Miha (Podjetje in delo, 2021)
Pravni posli med gospodarsko družbo in povezanimi osebami so predmet posebne ureditve, ki je bila spremenjena z novelo ZGD-1K. Zaradi kršitve posebnih pravil o poslih s povezanimi osebami nastopijo pravne posledice v notranjem in zunanjem razmerju. Prispevek se ukvarja s pravnimi posledicami kršitev v zunanjem razmerju. Posli s povezanimi osebami niso prepovedani, vendar se za njihovo veljavnost zahteva soglasje organa družbe. Kršitev je predvsem opustitev soglasja. Zaradi tega naj posli ne bodo neveljavni. Izjema so samo položaji, v katerih je ničnost utemeljena s kakšno posebno okoliščino. Posebna pozornost je namenjena poslom med družbo in njenimi funkcionarji. Vsaj v nekaterih posebnih primerih (svetovalne pogodbe, posojilne pogodbe) je po avtorjevem mnenju soglasje pogoj za nastanek veljavnega posla. Če soglasja ni, nastopijo pravne posledice, kot da med strankama ni veljavne pravne podlage. Argument proti ničnosti pa je možnost odprave pomanjkljivosti, posledica česar je veljavnost posla.
Keywords: condition; consulting contract; loan; ničnost; nullity; pogoj; posli s povezanimi osebami; posojilna pogodba; related party transactions; svetovalna pogodba