Immune RECIST criteria and symptomatic pseudoprogression in non-small cell lung cancer patients treated with immunotherapy - Vrankar, Martina (Radiology and oncology (Ljubljana), 2018)
Nenavadni odzivi med zdravljenjem z imunoterapijo so nov izziv v vsakdanji onkološki praksi. Sprejeta so bila nova merila za oceno odziva na imunoterapijo, t.i. kriteriji iRECIST. Po teh kriterijih poslabšanje stanja zmogljivosti bolnika, pri katerem ugotavljamo pseudoprogres, predstavlja resnično napredovanje maligne bolezni. Metode. Opravili smo sistematični pregled literature z uporabo več elektronskih podatkovnih baz z naslednjimi iskalnimi kriteriji: simptomatski pseudoprogres, atipični odziv, imunoterapija in pljučni rak. Rezultati. V literaturi smo našli pet poročil o sedmih bolnikih z rakom pljuč, ki so jih zdravili z imunoterapijo in so izpolnjevali merila za vključitev v analizo. V članku smo predstavili tudi izkušnjo bolnice s pseudoprogresom po le enem odmerku imunoterapije, ki smo jo zdravili na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Zaključki. Po pregledu literature in na podlagi našega primera ugotavljamo, da kriteriji iRECIST za odgovor na imunoterapijo pri nekaterih bolnikih z nedrobnoceličnim rakom pljuč ne zadoščajo za razlikovanje pravega napredovanja rakave bolezni od pseudoprogresa. Nujno potrebujemo natančnejše metode za ocenjevanje odgovora na zdravljenje z imunoterapijo.
Keywords: atipičen odgovor; imunoterapija; pljuča; rak (medicina)