Neuporaba in spremenjena uporaba institutov delovnega prava - Senčur Peček, Darja (Podjetje in delo, 2015)
V prispevku so obravnavani primeri neuporabe institutov delovnega prava in njihove uporabe v nasprotju z namenom. Obravnavani so navidezno samozaposleni, ki opravljajo delo v razmerju odvisnosti, a se jim ne prizna status delavca. Drugi primer so tristranska delovna razmerja, pri katerih se prikriva pravega delodajalca, bodisi s trajnim napotovanjem delavcev k uporabnikom ali z navideznimi pogodbami o poslovnem sodelo-vanju. Avtorica se ukvarja tudi s sklepanjem atipičnih pogodb o zaposlitvi, predvsem pogodb o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, kljub potrebi po delu za polni delovni čas. V prispevku so navedeni primeri kritično obravnavani, predstavljeni pa so tudi možni načini njihovega preprečevanja.
Keywords: delodajalci; delovna razmerja; delovno pravo; pogodba o zaposlitvi; samozaposlovanje; zaposleni