sBiblos in njegova uporaba v šolski knjižnici Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana - Jesih Šterbenc, Katarina (Šolska knjižnica, 2024)
Besedilo opisuje storitev izposoje e-knjig, imenovano sBiblos. sBiblos je storitev, ki je za šolske knjižnice novost in jo je kot pilotni projekt omogočilo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Predstavljene so podrobnosti ter statistični prikaz izposoj. Prav tako je predstavljen pomen različnega knjižničnega gradiva za uporabnike in pomen izposoje e-gradiva na šolah, ki delujejo na več lokacijah. Pričakovati je bilo, da bo platforma sBiblos priročna za šole, ki delujemo na več lokacijah, z enim knjižničarjem. Pričakovanja o izposoji so bila velika, delo v razredu pa je pokazalo na kar nekaj pomanjkljivosti tako s strani tehničnih težav kot tudi s strani ponujenih e-knjig. Prihodnost projekta bo odvisna od evalvacije, ki bo prikazala rezultate ter usmeritve za nadaljnji razvoj ter uporabo platforme sBiblos v šolskih knjižnicah.
Keywords: e-branje; IKT; motivacija; sBiblos; šolske knjižnice