ChatGPT, napiši nama članek o možnostih uporabe umetne inteligence v visokošolskem izobraževanju - Pavlin, Samo (Teorija in praksa, 2024)
V članku se sprašujeva, na kakšne načine lahko generativna umetna inteligenca (GenUI) prispeva k razvoju študentov v smislu boljšega učenja, kreativnega razmišljanja in timskega dela. Najprej sva na prihod GenUI pogledala s perspektive tradicionalne vloge visokošolskega izobraževanja. Sledi predstavitev izbranih pogledov na znanje in učenje. Pri tem sva poudarila vlogo, ki jo ima lahko GenUI pri informalnem učenju, kreativnosti in ustvarjanju znanja ter pri timskemu učenju in delu. Te procese sva dopolnila s perspektivo multimedijske tehnologije, metaučenja in delovanja skupnosti praks. Na ta način sva oblikovala konceptualni model za analizo možnosti uporabe GenUI v visokošolskem izobraževanju. Uvodna in sklepna razprava je umeščena v kontekst družbe znanja.
Keywords: academic learning; competencies; družba znanja; generative artificial intelligence; Generativna umetna inteligenca; higher education; knowledge based society; kompetence; Umetna inteligenca; visoko šolstvo; visokošolsko učenje; Vzpodbujevalno učenje (umetna inteligenca)