Na delu, doma - Hočevar, Marjan (Teorija in praksa, 2021)
V članku smo konceptualno obravnavali spremembe pri organiziranju življenjskih sfer doma (bivanja) in dela (delovnega mesta) z vidika vsakodnevnih praks v časovno-prostorski perspektivi. Izhajali smo iz klasične sociološke dileme o mehanizmih diferenciacije in integracije. Zastavljeno raziskovalno vprašanje je, ali pandemija Covida-19 ob potencirani tehnološki mediaciji pospeši proces dediferenciacije sfer doma in dela. V analizi smo ugotovili protislovne učinke tega procesa, zlasti problematično vzpostavljanje zasebnosti doma kot sidrišča vseh aktivnosti. Manifestacija sidriščnosti doma je domocentričnost, ki jo povezujemo s tradicionalnimi, predindustrijskimi oblikami družbenoprostorske integracije homogenih, nediferenciranih življenjskih sfer. Te potencialno trajnejše premike pojasnimo kot regresivne.
Keywords: Covid-19; dediferenciacija; Delo na domu; dom/delo; Epidemics; Epidemije; Home labor; prostor/čas; življenjske sfere