O nekaterih spornih vprašanjih doktrine ekonomske enote v konkurenčnem pravu EU - Ščernjavič, Iztok (Podjetje in delo, 2013)
V prispevku se avtor ukvarja z nekaterimi spornimi vprašanji doktrine ekonomske enote v konkurenčnem pravu EU. Uvodoma pojasni doktrino ekonomske enote in področje njene uporabe v konkurenčnem pravu, nato pa prek analize novejše sodne prakse Sodišča Evropske unije predstavi predpostavke za obstoj ekonomske enote in za vzpostavitev domneve kontrole matične družbe nad hčerinsko družbo. V nadaljevanju presoja pravno naravo odgovornosti matične družbe za kršitve hčerinske družbe in ugotavlja, da je matični družbi naloženo plačilo globe na podlagi domneve oziroma ugotovitve obstoja ekonomske enote, pri čemer ugotovitev oziroma izpodbijanje domneve ni povezano z obstojem materialnega prispevka matične družbe h kršitvi konkurenčnega prava. Avtor sklene, da je uporaba te doktrine pri izrekanju glob vprašljiva z vidika načela subjektivne odgovornosti.
Keywords: European Union; Evropska unija; konkurenčna politika; konkurenčno pravo; varstvo konkurence