Matematično modeliranje toka v ribjih stezah z vertikalnimi režami - Bombač, Martin (Acta hydrotechnica, 2020)
Izgradnja rečnih pregrad pomeni prekinitev nujno potrebnih migracijskih poti za ribe in druge vodne organizme za ohranitev populacij vzdolž vodotokov. Eden izmed omilitvenih ukrepov ob takšnih posegih v rečno telo je izgradnja ribje steze, po kateri vodni organizmi predvsem ob času drsti migrirajo ob sami pregradi. V članku so podrobno prikazani numerični parametri matematičnega modela PCFLOW2D, ki se je ob ustreznih nastavitvah izkazal kot ustrezno orodje za projektiranje ribjih stez z vertikalnimi režami. Prikazana je analiza vpliva geometrijskih in numeričnih parametrov na izračun tokovne slike. Podrobno so prikazane meritve toka v že zgrajeni ribji stezi ob hidroelektrarni Arto-Blanca, na podlagi katerih je bil matematični model validiran. Prikazani so rezultati izračunov za različne vzdolžne padce ribje steze. Poleg največjih hitrosti in pretoka so bili analizirani še drugi pomembni hidravlični parametri, ki vplivajo na prehodnost ribje steze, kot sta hitrostno polje in porazdelitev disipacije turbulentne kinetične energije znotraj posameznega prekata ribje steze.
Keywords: disipacija turbulentne kinetične energije; hitrostno polje; matematično modeliranje; mathematical modeling; ribja steza z vertikalnimi režami; turbulenca; turbulence; turbulent kinetic energy dissipation; velocity field; vertical slot fishway