Značilnosti in dejavniki tveganja za mišično-kostne poškodbe pri vadbi crossfit - Palma, Polona (Šport (Ljubljana), 2024)
Vadba crossfit vključuje gimnastične elemente, troboj moči, olimpijsko dviganje uteži in aerobno vadbo ter temelji na načelih raznolikosti, visoke intenzivnosti in funkcionalnem gibanju. Kljub številnim pozitivnim fiziološkim učinkom je predvsem zaradi visoke intenzivnosti pogosto obravnavana kot zdravju škodljiva. Namen pregleda literature je bil predstaviti pojavnost, značilnosti in dejavnike tveganja za mišično-kostne poškodbe pri vadbi crossfit. Raziskave smo iskali v podatkovni zbirki PubMed s ključnima besedama CrossFit AND injury. Vključitvenim kriterijem je ustrezalo osem raziskav. Incidenca mišično-kostnih poškodb pri vadbi crossfit je znašala med 19,4 % in 56,6 %, stopnja incidence pa med 2,3 in 18,9 poškodbe na 1000 ur vadbe. Najpogostejše so bile poškodbe ramena, ledvene hrbtenice in kolena. Večje tveganje za nastanek poškodb je pri moških, večjih in težjih vadečih, vadečih s preteklimi poškodbami ter tekmovalcih. Prav tako so k poškodbam bolj nagnjeni vadeči, ki trenirajo krajši čas ali dalj časa, večkrat tedensko in nimajo zadostnega nadzora usposobljenega trenerja. Tudi nadaljevanje vadbe kljub bolečini predstavlja dejavnik tveganja. Incidenca in stopnja incidence mišično-kostnih poškodb pri crossfitu sta primerljivi s podobnimi športi (gimnastika, atletika, olimpijsko dviganje uteži, troboj moči). Z upoštevanjem z dokazi podprtih dejavnikov tveganja in z individualno prilagoditvijo vadbenega programa bi lahko zmanjšali pojavnost mišično-kostnih poškodb pri crossfitu.
Keywords: crossfit; dejavniki tveganja; incidenca; incidence; mišično-kostne poškodbe; musculoskeletal injuries; risk factors; sport; šport