Pravice istospolno usmerjenih oseb in njihovih otrok v praksi ESČP in Sodišča EU - Kogovšek Šalamon, Neža (Podjetje in delo, 2016)
V prispevku je obravnavana sodna praksa, ki sta jo Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče Evropske unije razvila na področju prava spolne usmerjenosti. Osredotoča se na tiste primere iz sodne prakse, ki se nanašajo na pravno priznavanje partnerstev, pravice, ki izhajajo iz partnerstva (ekonomske in socialne pravice, priseljevanje), ter na razmerja med starši in otroki (pravica do stikov, posvojitve, vpis starševstva v rojstne liste in priznavanje le-teh v primeru nadomestnega materinstva). Pokaže tudi na razvoj prakse in tiste točke, v katerih je Evropsko sodišče svojo prakso spremenilo, kar odraža sočasne spremembe in večjo sprejetost vprašanj, povezanih s spolno usmerjenostjo, v družbi. Prispevek vsebuje tudi nekaj terminoloških pojasnil, ki naj prispevajo k jezikovnemu razvoju pravne terminologije na obravnavanem področju.
Keywords: človekove pravice; diskriminacija; homoseksualci; istospolna partnerska skupnost; lesbijke; otroci; pravna ureditev; preprečevanje; sodna praksa; spremembe