Seagrasses - Orlando-Bonaca, Martina (Annales. Series historia naturalis, 2025)
Morske cvetnice so edinstvene morske rastline, ki zagotavljajo ključne ekološke storitve in lahko služijo kot dragoceni viri bioaktivnih spojin s potencialnimi koristmi za zdravje ljudi. Ta pregled obravnava bioaktivne metabolite, prisotne v štirih vrstah morskih trav, ki so domorodne v evropskih morskih vodah: Cymodocea nodosa, Posidonia oceanica, Zostera marina in Nanozostera noltei. Te vrste izkazujejo raznolike kemijske lastnosti, vključno z antioksidativnim, protimikrobnim in protivnetnim delovanjem, zaradi česar so obetavne za uporabo v farmacevtski, nutracevtski in kozmetični industriji. Kljub njihovemu potencialu v biotehnologiji pa ta ostaja premalo raziskan zaradi raziskovalnih in tehnoloških omejitev. Prihodnje študije bi se morale osredotočiti na optimizacijo metod ekstrakcije, raziskovanje sinergijskih učinkov ter zagotavljanje trajnostne uporabe teh dragocenih morskih virov.
Keywords: bioactive compounds; bioaktivne spojine; cosmetics; European marine waters; evropske morske vode; farmacevtika; human health applications; kozmetika; marine biology; morska biologija; morske trave; nutriceutics; nutricevtika; pharmaceutics; seagrasses; uporaba za zdravje ljudi