Digital citizenship as multiple political participation? - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 2014)
V družbah t. i. zahodne demokracije se je v zadnjih desetletjih 20. stoletja kazal značilen trend upadanja politične participacije. V tem okviru so raziskovalci dokaj enotni glede dejavnikov participacije: od generacijske pripadnosti in socio-ekonomskega položaja preko državljanskih vrednot do državljanskih kompetenc. S pojavom interneta so se pojavile nove možnosti za širitev prostora politične participacije in vključevanje nekaterih skupin, ki so bile doslej manj aktivne. Z analizo razširjenosti različnih oblik participacije prek interneta v Sloveniji preverjamo tezo o širjenju prostora politične participacije in odgovarjamo na vprašanje o razmerju med tradicionalnimi oblikami politične participacije nasploh ter novimi digitalnimi oblikami participacije: a) ali se digitalne oblike le kombinirajo z drugimi bolj tradicionalnimi oblikami ali b) se s pojavom digitalnih oblik participacije razvija tudi nov tip (stil) politične participacije? Sprašujemo se, ali digitalna participacija res vključuje nove skupine ljudi. V analizi uporabljamo najnovejše podatke iz raziskave Slovensko javno mnenje 2013, ki vključuje tako informacije o (tradicionalnih) oblikah politične participacije nasploh kot o digitalnih oblikah participacije.
Keywords: aktivno državljanstvo; dejavniki participacije; digitalni državljani; Državljan; Informacijska tehnologija; Information technology; Internet; Kvantitativna analiza; National; Political involvement; politična participacija; Politično udejstvovanje; Quantitative analysis; Slovenia; Slovenija