Anton Korošec, Slovenska ljudska stranka in Bolgari (1918–1941) - Vodopivec, Peter (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2022)
Avtor opozarja na zavzemanje Slovenske ljudske stranke z Antonom Koroščem na čelu za prijateljske odnose Kraljevine SHS in njeno državno zvezo z Bolgarijo. V SLS so pobudo za državno zvezo z Bolgarijo leta 1923 celo vključili v svoj program in Korošec je leta 1927 na kraljevo pobudo odpotoval v Sofijo ter se sestal z bolgarskimi državniki. Ko je Stojadinovićeva vlada leta 1936 sklenila prijateljski pakt z Bolgarijo, so ga v SLS navdušeno pozdravili. V letih pred drugo svetovno vojno se z idejami o združitvi obeh držav niso več oglašali, a so to točko jeseni 1941 skupaj z liberalci vključili v program, ki so ga poslali v London.
Keywords: Anton Korošec; Croats and Serbs with Bulgarians; jugoslovansko-bolgarski odnosi; Korošec, Anton; SLS; Yugoslav-Bulgarian relations, unification of Slovenes; združitev Slovencev, Hrvatov in Srbov z Bolgari