Dr. Jaromir Beran - devetdesetletnik - Kranjc, Janez (Zgodovinski časopis, 1999)
Dr. Jaromir Beran se je rodil 7.3.1909 v Mariboru. Po maturi na klasični gimnaziji 1927 se je vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1940. Po opravljenem pripravništvu je našel službo na Pravni fakulteti, v knjižnici, kjer je bil zaposlen kot bibliotekar do 1952. Po odhodu v pokoj prof. Janka Polca in odhodu iz fakultete prof. Josipa Žontarja je v zimskem semestru 1952 prevzel predavanja iz pravne zgodovine. Kot profesor za pravno zgodovino je skušal tudi oblikovati enoten program za pouk pravne zgodovine v vsej tedanji Jugoslaviji. Na Pravni fakulteti je ostal vse do upokojitve leta 1976.
Keywords: Beran, Jaromir, 1909-; biografije