Poškodbe pri slovenskih igralcih skvoša - Rojnik, Sara (Šport (Ljubljana), 2016)
Namen raziskave je bil predstaviti poškodbe pri slovenskih igralcih skvoša v času igralne kariere, in sicer pogostost poškodb, lokacije poškodb ter možne dejavnike tveganja, kot so število let igranja, število ur treninga na teden, spol in starost. V raziskavo je bilo vključenih 45 slovenskih igralcev skvoša, 33 moških in 12 žensk. Zabeleženih je bilo 139 poškodb s povprečno 3,1+-4,3 poškodbo na igralca. Najpogostejše so bile poškodbe gležnja (22%), kolena (18%) in spodnjega dela hrbta (10%). S starostjo in številom let igranja se je število poškodb povečevalo, med spoloma pa ni bilo statistično značilnih razlik v številu in lokacijah poškodb.
Keywords: differences; gender; injuries; poškodbe; razlike; skvoš; spol; sport; squash; šport; športne poškodbe