English-speaking tourists' evaluation of sustainability attributes in cultural tourism destinations - Aydin, Begüm (Teorija in praksa, 2016)
Obstajajo smernice trajnostnega turizma, vendar pa je na področju raziskovanja turizma opazno pomanjkanje raziskav o tem, kako turisti zaznavajo atribute trajnosti destinacij. Študija je osredotočena na raziskovanje trajnosti z vidika povpraševanja in prinaša ugotovitve o tem, katere atribute turisti in ocenjevalci destinacij najpogosteje omenjajo. Hkrati se študija posveča analizi atributov trajnosti, kot so definirani v literaturi in na osnovi poglobljenih intervjujev s strokovnjaki, komentarjev, objavljenih na TripAdiviserju o Cuscu kot o eni od vodilnih kulturnih destinacij. Ugotovitve kažejo, da turisti ocenjujejo trajnost destinacije v povezavi z vidiki, ki bolj verjetno vplivajo na njihovo izkušnjo.
Keywords: Mnenja; Opinions; sustainable development; Tourism; Tourists; trajnostni razvoj; Turisti; Turizem