Veljavnost odnosa sila-hitrost-moč pri simulaciji teka na smučeh z rolkami - Ribič, Ažbe (Šport (Ljubljana), 2022)
Namen študije je bil preveriti veljavnost izračuna izhodnih spremenljivk meritev odnosa sila-hitrost-moč (F-v-P) pri simulaciji teka na smučeh z rolkami. Merjenci so izvedli 30-metrski sprint s klasično tehniko na strminah z naklonoma 2 % in 6 %. Horizontalna hitrost sprinta in horizontalna sila sta bili izračunani iz podatkov, zajetih z laserskim merilnikom. Moč linearne povezanosti med silo in hitrostjo je bila izračunana s pomočjo korelacije za ponovljene meritve. Ugotovili smo, da je linearna povezanost med silo in hitrostjo statistično značilna (p < 0,05). S spremenljivko hitrosti nam je uspelo pojasniti 50 % (r2 = 0,497) variance sile pri strmini z naklonom 2 % ter 56 % (r2 = 0,558) variance sile pri strmini z naklonom 6 %. Rezultati testiranja odnosa F-v-P v primerjavi z drugimi študijami, ki izhajajo iz atletike, kažejo manjši delež pojasnjene variance. Na podlagi rezultatov torej zaključujemo, da je verodostojnost rezultatov, pridobljenih z novouporabljeno metodo, nezanesljiva. Enostavno izvedljiv, časovno nepotraten in posledično minimalno utrujajoč protokol merjenja bi lahko v prihodnje bil orodje za podrobnejši vpogled v mehanske lastnosti mišic rok pri tekačih na smučeh – vendar so za povečanje verodostojnosti in zanesljivosti rezultatov potrebne dodatne raziskave, usmerjene v optimizacijo merilnega postopka in metod obdelave signalov.
Keywords: hitrost; meritve; mišice; rolkanje; šport; tek na smučeh