Vadba za razvoj vzdržljivosti otrok - Pančur, Neva (Šport (Ljubljana), 2019)
V prispevku predstavljamo vadbo za razvoj vzdržljivosti za otroke v predpubertetnem obdobju. Na osnovi splošnih strokovnih dejstev smo želeli predstaviti konkreten primer vzdržljivostne vadbe v tem obdobju, ki bo primeren za vse športne panoge. Prikazali smo sistematičen pristop k razvoju te gibalne sposobnosti ne glede na to, ali gre za dvoranski šport ali vzdržljivostni šport v naravi. Pri tem je pomembna tudi ozaveščenost strokovnih delavcev v športu o glavnih značilnostih vadbe v tem razvojnem obdobju. Ključno je upoštevanje bioloških značilnosti otrok in didaktičnih značilnosti vzdržljivostne vadbe.
Keywords: children; endurance; igra; otroci; play; sport; šport; vadba; vzdržljivost