Trubarjevo osvobajanje subjekta - Paternu, Boris (Slavistična revija, 2008)
Znotraj Trubarjeve reformatorske preusmeritve od katoliškega verskega univerzalizma k protestantskemu verskemu individualizmu se je odprl tudi problem novodobnega individualnega subjekta. Vendar je pri Trubarju naposled doživel dogmatsko in institucijsko blokado tudi na luterarnski ne le na katoliški strani.
Keywords: Protestantism; protestantizem; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska reformacija; Trubar, Primož, 1508-1586