Sprememba nosilca lekarniške dejavnosti - Mužina, Aleksij (Pravnik, 2025)
Zakon o lekarniški dejavnosti (ZLD-1) ne odgovarja neposredno na vprašanje, ali je menjava nosilca lekarniške dejavnosti v družbi koncesionarki - ki glede na aktualno ureditev ZLD-1 nujno vključuje tudi, da ta prevzame poslovodstvo družbe - koncesionarja in večinski delež v njenem kapitalu - dopustna z vidika ureditve koncesije na področju lekarniške dejavnosti, ki jo zadevna družba izvaja. Na to pomanjkljivost nacionalne pravne ureditve je posebej opozorilo tudi Ustavno sodišče v svoji odločbi U-I-166/17 z dne 5. novembra 2020. Avtorja ta vprašanja obravnavata v okviru širšega konteksta pravne ureditve EU na področju koncesij. Tako ugotavljata, da je sprememba nosilca lekarniške dejavnosti pri lekarni - koncesionarju s tega vidika lahko dopustna, in sicer ob pogoju, če se glede na konkretne okoliščine posameznega primera ugotovi, da gre za situacijo "sprememb … izključno notranje reorganizacije", kot jih opredeljuje tudi točka 77 preambule Direktive 2014/23/EU.