Odnos med posvetnim in sakralnim v drugi polovici 16. stoletja na primeru maš Nasce la pena mia Bartolomea Spontoneja in Costanza Antegnatija - Grabnar, Klemen (Muzikološki zbornik, 2014)
Parodične maše, osnovane na posvetnih skladbah, so za raziskave prehajanja med sakralnim in posvetnim zlasti zanimive zaradi uporabe profane glasbe v liturgični glasbi. Kot je mogoče razbrati na primeru maš Bartolomea Spontoneja in Costanza Antegnatija, osnovanih na madrigalu Nasce la pena mia Alessandra Striggia, je posvetna glasba v 16. stoletju na ta način predrugačena in povzdignjena, poslušalčeva zavest pa je pri tem preusmerjena k Božjemu.
Keywords: 16.st.; glasba; madrigali; music; parodične maše