Vpliv informacijsko-komunikacijskih tehnologij na velikost socialnih omrežij v kontekstu lokalno-globalnih dinamik - Lenarčič, Blaž (Teorija in praksa, 2014)
Prispevek se ukvarja s prehodom od medosebne povezanosti na osnovi teritorija k omrežjem in s tem v določeni meri tudi od lokalnega na globalni nivo. Avtor pri tem izhaja iz časovno in teritorialno neodvisnega delovanja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki so glavno sredstvo povezovanja današnjih posameznikov. V tem smislu se na osnovi analize sekundarnih empiričnih podatkov v prispevku prevprašujejo velikost, struktura in (teritorialni) domet današnjih socialnih omrežij. Poleg tega avtor predstavi razmišljanje, da v družbi, katere delovanje v veliki meri temelji na informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, ni več nujna skladnost med fizičnim in družbenim prostorom, s čimer se nakazuje smer nadaljnjega razvoja deteritorializacije družbene organizacije.
Keywords: cyberspace; global; globalno; informacijsko-komunikacijske tehnologije; information-communication technologies; kibernetski prostor; local; location; lokacija; lokalno; social networks; socialna omrežja