Using of genetic programming in engineering - Babič, Matej (Elektrotehniški vestnik, 2014)
Inteligentni sistemi naj bi se po navadi povezali skupaj z robotiko v nastavitvah industrijskih procesov, čeprav so lahko sistemi za diagnostiko povezani samo za pasivne senzorje. V tem članku bomo uporabili metodo, ki združuje inteligentne genetske algoritme in multiplo regresijo za napoved trdote kaljenih vzorcev. Trdota materiala je pomembna mehanska lastnost, ki vpliva na mehanske lastnosti materialov. Mikrostrukture kaljenih vzorcev so zelo kompleksne in jih ne moremo opisati s klasično evklidsko geometrijo. Zato smo uporabili novo metodo, fraktalno geometrijo. Z metodo inteligentnega sistema, genetskim programiranjem in multiplo regresijo smo povečali proizvodnjo pri laserskem kaljenju, saj smo skrajšali čas procesa in povečali topografsko lastnost materiala. Rezultati modeliranja genetskega programiranja se dobro ujemajo z izmerjenimi vrednostmi trdote kaljenih vzorcev.
Keywords: complex geometry structure; engineering; genetic programming; gensko programiranje; kompleksna geometrija