Security community building in the Western Balkans - Jakešević, Ružica (Teorija in praksa, 2019)
Namen članka, ki izhaja iz kombinacije teorij varnostne skupnosti, je pojasniti, ali je mogoče oblikovati in razviti tako skupnost na Zahodnem Balkanu oziroma ali v regiji že obstaja kakšna oblika varnostne skupnosti. Za oceno trenutnih razmerij med akterji na Zahodnem Balkanu smo uporabili značilnosti teoretskega koncepta varnostne skupnosti, ki ga je razvil Karl Deutsch, in na novo premišljeno teorijo varnostne skupnosti Adlerja in Barnetta ter Buzanovo teorijo regionalnega varnostnega kompleksa. Polega tega, da pojasnimo vpliv Evropske unije na razvoj regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, v članku analiziramo notranje nacionalne dejavnike, ki prispevajo k ustvarjanju varnostne skupnosti ter bilateralne/multilateralne ugodne/neugodne pogoje za njen razvoj. V članku torej zasledujemo razvoj in institucionalizacijo odnosov med državami Zahodnega Balkana in dejavniki, ki vplivajo nanje, vključno s trenutnim stanjem njihovih interakcij in percepcij varnostnega sodelovanja. Analiziramo tudi ključne nacionalne strateške varnostne dokumente, da bi ugotovili, kako vsaka od držav (vključno s Hrvaško) vidi svoje sosede, svojo regionalno pripadnost, največje regionalne izzive in potencial za razreševanje notranjih in odprtih bilateralnih vprašanj.
Keywords: International security; Mednarodna varnost; Nacionalna varnost; National security; regionalna varnost; varnostna politika; Zahodni Balkan