Kumulacija pokojnine in dohodkov iz opravljanja dela oziroma dejavnosti - Rataj, Primož (Delavci in delodajalci, 2015)
Z uveljavitvijo novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ - 2) je prišlo do sprememb pri kumulaciji pokojnin in dohodkov iz opravljanja dela oziroma dejavnosti. Temeljno pravilo je, da lahko upokojenec prejema največ polovico pokojnine, če je hkrati v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom od polnega oziroma če je zavarovan s polovico ali večjim delom polnega zavarovalnega časa kot samozaposlena oseba. Obstajajo in prikazane pa so nekatere druge pravne podlage za opravljanje dela, ki ne vplivajo na znižanje pokojnine. Tema je v prispevku obravnavana v luči zgodovinskega razvoja, mednarodnih pravnih podlag, primerjalnih ureditev držav članic EU in teoretičnega prikaza namena pokojnin.
Keywords: dohodki; plače; pokojnine; pokojninsko zavarovanje