Pripadnice Slovenske vojske na poveljniških dolžnostih na mednarodnih operacijah in misijah - Vuk, Pavel (Teorija in praksa, 2020)
Članek kritično obravnava problematiko ženskih častnic Slovenske vojske s poveljniškimi dolžnostmi na mednarodnih operacijah in misijah. Statistična analiza na eni strani nakazuje precejšnjo vrzel v ravneh poveljevanja, saj se večina teh poveljniških dolžnosti nanaša na začetne častniške poveljniške dolžnosti, medtem ko se višje ravni poveljevanja v ženskih vlogah pojavljajo zelo redko. Rezultati anketne raziskave na vzorcu poveljnic Slovenske vojske s poveljniško dolžnostjo na mednarodnih operacijah in misijah na drugi strani izpostavljajo odločitve žensk za prevzemanje poveljniških dolžnosti na mednarodnih operacijah in misijah kot kompromis med formalnimi (uresničevanje karierne poti) in neformalnimi (vpetost v socialno okolje) socializacijskimi dejavniki; slednji jim z leti vse bolj otežujejo uresničevanje lastnih ambicij
Keywords: Families of military personnel; Military leadership; Military missions; oficirke; poveljevanje; poveljnice; Slovenska vojska; Vojaške misije; Vojaško vodstvo; Women; Ženske