Consular protection in Slovenia during the first wave of Covid-19 - Udovič, Boštjan (Teorija in praksa, 2020)
Članek obravnava glavne značilnosti konzularne pomoči spomladi 2020 v Sloveniji, v času prvega vala nove koronavirusne bolezni. Analiza pokaže, da so v konzularnih odnosih države še vedno pomembnejše od EU, saj EU konzularne odnose še vedno %koordinira%, jih pa ne vodi oz. ni njihov nosilec. Druga ugotovitev članka je, da je tudi v času kriznega reševanja v diplomaciji najbolj pomembno, koga lahko pokličeš oz. koga (osebno) poznaš. Pristni stiki, ki so se oblikovali ob različnih priložnostih, so bolj učinkoviti in hitrejši ter lažje rešujejo obstoječe težave. Tretja ugotovitev pa je, da odprta politična vprašanja držav ne vplivajo na konzularno sodelovanje. Takšen primer je bilo dobro konzularno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško v času prvega vala nove koronavirusne bolezni
Keywords: Covid-19; Crises; diplomacija; Diplomatic and consular service; Diplomatska in konzularna služba; Epidemics; Epidemije; konzularna zaščita; konzularni odnosi; Krize; protikoronski ukrepi; protikrizni ukrepi; spremembe v diplomaciji