Prelom s starim in ustvarjanje nove elite - Petelin, David (Dileme, 2018)
Sprememba gospodarskega in političnega sistema med vojno oziroma po njej je največja prelomnica v slovenski novejši zgodovini. Spremenila se je socialna in prebivalstvena struktura. Oblast v državi je prevzel nov revolucionarni sloj. Povsod po Jugoslaviji in tudi v Sloveniji so oblasti organizirale sodne procese. S popolno notranjepolitično zmago partije, z obračunom z meščanskim elementom, družbenimi spremembami je prišlo do zamenjave tudi v tistem delu slovenske oziroma ljubljanske socialne podobe, ki je pripadala najvišjemu sloju - t. i. elite. Meščanstvo in meščanske vrednote so bile nezaželene in postavljene na stranski tir ter sčasoma izničene. Po vojni so mnoge meščane pobili, pozaprli, številni so se izselili, druge so razlastili, nekateri so vstopili v partijo in s tem (nekateri tudi nehote) izdali meščansko tradicijo.
Keywords: 1945/1952; bourgeoisie; družbeni razredi; expropriation; meščanstvo; nacionalizacija; nationalisation; razlastitev; Slovenia; Slovenija; social classes; socialism; socializem