Problem razdvojenega subjekta v delih Marjana Rožanca - Štuhec, Miran (Jezik in slovstvo, 2014)
Po kratki utemeljitvi vsebine bova sintetično opozorila na nekatere bistvene značilnosti Rožančevega pisanja. Najin interes bo v največji meri usmerjen k njegovi esejistiki, saj ta odkriva najpomembnejše značilnosti avtorjevega poglobljenega in subtilnega razmerja do sveta. Tloris vprašanj, ki zadevajo Boga in človeka, moškega ter žensko, igro in šport, umetnost ter ustvarjalnost, je Rožanc prek pojma razdvojeni subjekt opremil z nenehnim iskanjem ravnovesja in smisla.
Keywords: Rožanc, Marjan, 1930-1990; slovenski esej; razdvojeni subjekt; humanism; humanizem; hominizacija; paradoksalna eksistenca; iskanje boga