Zeleno zavajanje v športnem turizmu - Buzina, Lara (Pravni letopis, 2025)
Športni turizem predstavlja približno desetino svetovnih izdatkov za turizem in je ena najhitreje rastočih podpanog globalne turistične industrije. Rast športnega turizma pa prinaša tudi povečane okoljske in družbene vplive, zaradi česar se čedalje bolj uveljavlja pomen trajnostnega razvoja. Ker potrošniki pričakujejo jasne in verodostojne informacije o trajnostnih praksah organizatorjev športnih dogodkov, se kot resen problem pojavlja zeleno zavajanje, tj. pretirano ali neresnično prikazovanje trajnostnih dosežkov. Take prakse vodijo v izgubo zaupanja potrošnikov, pojav zelenega skepticizma ter zmanjšujejo učinek resničnih trajnostnih prizadevanj. Slovenija ima kot športno-turistična destinacija ob doslednem izvajanju preverljivih trajnostnih ukrepov, ki so opredeljeni v predlogu direktive o zelenih trditvah, priložnost utrditi svojo konkurenčno prednost ter prispevati k dolgoročni zaščiti okolja, na katerem ta panoga temelji.
Keywords: competitiveness; consumers; European Union; Evropska unija; green claims; greenwashing; konkurenčnost; potrošniki; sports tourism; sustainable development; Šport in trajnostni razvoj; Šport in turizem; športni turizem; trajnostni razvoj; Varstvo okolja; Varstvo potrošnikov; zelene trditve; zeleno zavajanje