Zarlinov nauk o kontrapunktu in antična glasbena teorija - Sukljan, Nejc (Muzikološki zbornik, 2023)
Prispevek obravnava povezave med Zarlinovim naukom o kontrapunktu in antičnimi teo-retskimi premisleki. Po uvodnih opredelitvah in umestitvi nauka o kontrapunktu v kontekst Zarlinovega traktata Temelji harmonike (Le Istitutioni harmoniche,1558) so predstavljeni pri-meri utemeljevanja nekaterih kontrapunktskih pravil: raba disonance, raba kvarte, lastnosti male in velike terce, raba kromatike in enharmonije, napotki za uglasbitev besedila.
Keywords: antika; Antiquity; counterpoint; Glasbena teorija; history of music theory; Kontrapunkt; Renaissance; renesansa; Zarlino, Gioseffo; zgodovina glasbene teorije