Out of Africa - Bošković, Aleksandar (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2001)
Članek raziskuje podobe podsaharskih afriških žensk. Na te podobe lahko gledamo kot na znamenja časa in označevalce razširjenosti kolonialne prevlade ali kot na močna znamenja negotovosti samih kolonizatorjev in njihovih občutkov prikrajšanosti (zlasti glede spolnosti). Skozi te predstavite lahko ugotovimo, da se pogledi spreminjajo - v novejšem času v podobe, v katerih so ženske vse bolj pogosto upodobljene kot neodvisne, odkrite in močne osebnosti. Čeprav te podobe se vedno tekmujejo z bolj zastarelimi, bo nova ikonografija nedvomno vplivala na generacije mladih žensk (in moških), ki vsebolj dvomijo v stare sterotipne predstave.
Keywords: woman; ženske; položaj žensk; antropologija spola; Africa; Afrika