Ali je šola dovolj dobra za otroke s posebnimi potrebami? - Kavkler, Marija (Šolsko polje, 2007)
Okrog 20 odstotkov otrok s posebnimi potrebami dosega nižje izobraževalne dosežke, zato ima v obdobju odraslosti slabše zaposlitvene možnosti in pogostotudi slabše možnosti socialnega vključevanja v okolje. Inkluzivna vzgoja in izobraževanje, ki predstavlja neodtujljivo pravico otrok s posebnimipotrebami do ustreznega in učinkovitega izobraževanja v rednih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, predstavlja dobro prakso za vse otroke. Inkluzija se ne sme razvijati izolirano, kot nekaj posebnega, ampak mora biti eden od pristopov celotnega šolskega sistema, ki odpravlja izključevanje vseh otrok, posebno pa še otrok s posebnimi potrebami, zato predstavlja pomembno spremembo šolske politike in prakse. V prispevku so predstavljeni dejavniki inštevilne konkretne strategije, ki omogočajo razvoj inkluzivne vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami v šoli in predvsem v razredu. Pri iskanju rešitev je potrebno upoštevati možnosti vpliva na celoten sistem. Z javno predstavitvijo inkluzivne vizije, z ozaveščanjem javnosti, pridobitvijo konsenza vseh udeležencev pomembnih za razvoj inkluzije v praksi, sistematičnim uvajanjem sistemskega modela se bo razvijala inkluzivna vzgoja in izobraževanje, ki bo omogočila tudi večjo prilagoditev slovenskih šol otrokom s posebnimi potrebami.
Keywords: inkluzija; integracija; otroci s posebnimi potrebami; vzgoja in izobraževanje