Zmanjševanje potrošnje plastičnih vrečk - Šljivić, Marko (Javna uprava, 2021)
Plastične vrečke so eden najbolj priljubljenih proizvodov na svetu, vendar njihova neodgovorna potrošnja povzroča številne posledice. V ta namen je bila v Evropski uniji sprejeta Direktiva št. 2015/720 glede zmanjševanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki smo jo v Sloveniji s spremembo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ter Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže vnesli v naš notranji pravni red. Zmanjševanje potrošnje plastičnih vrečk je bil šele prvi korak na področju zmanjševanja potrošnje plastičnih proizvodov, saj je bila na podlagi Direktive (EU) 2019/904 o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje pred kratkim sprejeta Uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov, ki je po eni strani omejila dajanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji po drugi pa je uvedla obvezno označevanje nekaterih drugih plastičnih proizvodov.
Keywords: bags; consumption; environment; European Union; odpadna embalaža; packaging handling; packaging waste; plastic; plastika; pravo EU; products; ravnanje z odpadki; Slovenia; Slovenija; varstvo okolja; vrečke