Uporaba kreatina kot dodatka k prehrani pri starostnikih - Istenič, Nina (Šport (Ljubljana), 2017)
Kreatin sodi med enega izmed najbolj raziskanih in učinkovitih ergogenih prehranskih dopolnil. Njegovi učinki na kapaciteto za visokointenzivno vadbo in prirastek puste mišične mase so dobro raziskani in dokazani, zaradi česar se ga pogosto poslužujejo športniki. Glede na to, da je upad mišične mase ena izmed sprememb, ki spremlja proces staranja, je prehranska podpora z dodajanjem kreatina aktualna tudi za starostnike. Poleg vpliva na povečanje mišične mase in odziva na trening moči so potencialni učinki, relevantni za to populacijo, tudi zvišan anaerobni prag, povečanje aerobne kapacitete, povečanje delovne kapacitete, pospešeno okrevanje, večja zmožnost za vadbo in povečanje osteoblastne aktivnosti. Uživanje kreatina ima lahko potencialne pozitivne učinke tudi pri starostnikih, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, kot so nevrodegenerativna obolenja, diabetes tipa II ali pri ljudeh s povečanim tveganjem za miokardno ishemijo ali kap. V pregledu podajamo pregled učinkov kreatina, aktualnih za starejšo populacijo, in smernice za njegovo uporabo.
Keywords: creatine; elderly; kreatin; mišična masa; muscle mass; nutritional supplements; prehranska dopolnila; sarcopenia; sarkopenija; sport; starostniki; šport