Mladi Gojmir Anton Kos in srednjeevropsko oblikovanje pohištva v drugem in tretjem desetletju dvajsetega stoletja - Lozar Štamcar, Maja (Zbornik za umetnostno zgodovino (Nova vrsta), 2021)
Gojmir Anton Kos ni bil samo eden najuglednejših slovenskih slikarjev, ampak tudi izreden oblikovalec pohištva in druge stanovanjske opreme. Pričujoča študija razkriva, kako se je vsestransko nadarjeni mladi Kos holistično umetniško formiral na Dunaju, v Berlinu in Ljubljani. Že njegove prve zasnove za pohištvo in interierje so izdajale brezhibne proporce in skladnost rahločutno domiselnih form in barvnih shem v artdekojevskem smislu.
Keywords: Art Deco; artdeko; Berlin; Dunaj; formative years; furniture and interior design; Gojmir Anton Kos; leta oblikovanja umetniške osebnosti; Ljubljana; Modernism; modernizem; oblikovanje pohištva in notranje opreme; Vienna