Digitalna samoodločba narodov in digitalna »država« kot odgovor na sodobne izzive - Mediževec, Anže (Pravni letopis, 2025)
Mednarodna skupnost se sooča s številnimi pomembnimi izzivi – od dvigovanja gladine morja zaradi segrevanja podnebja do še vedno nedokončanega postopka dekolonizacije. Številni ukrepi za obravnavo teh izzivov niso dosegli želenih ciljev. Na tehnološkem področju pa se je pojavila možnost, ki nam morda lahko pomaga pri obravnavi vsaj nekaterih osrednjih preizkušenj. Predvsem manjše tihomorske otoške države razmišljajo o oblikovanju svojega digitalnega dvojčka v metaverzumu v želji, da bi kot digitalne države ohranile suverenost in mednarodnopravno subjektiviteto tudi takrat, ko bi fizično državno ozemlje izginilo v morje. Glede tega se pojavi dilema, ali mednarodno pravo omogoča tako nadaljevanje obstoja držav v metaverzumu, saj obstoj izključno digitalne države preizprašuje nekatere temeljne mednarodnopravne institute. Razvoj digitalnih tehnologij pa ni pomemben le za že obstoječe države, temveč tudi za nesamoupravna ozemlja in (post)kolonialne narode, ki še niso uresničili svoje pravice do samoodločbe. Digitalna samoodločba lahko pripomore k zunanjemu vidiku samoodločbe narodov v mednarodnem pravu. Avtor analizira pravne posledice digitalne samoodločbe narodov in oblikovanja digitalnih držav tako za že obstoječe države kot tudi za nesamoupravna ozemlja, ki državnosti še niso pridobili.