Songs as elements in the generic structure of film musicals - Plemenitaš, Katja (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Prispevek se osredinja na opis filmskega muzikala kot enega podžanrov žanrske družine muzikalov. Njegova dramska struktura je osvetljena z vidika žanrskih elementov, ki poganjajo zgodbo skozi kombinacijo govorjenega dialoga, pesmi in plesa. Funkcija pesmi v žanrski strukturi filmskega muzikala je razložena v okviru sistemsko-funkcijske teorije registra in žanra. Posebna pozornost je posvečena vlogi pesmi v razvoju dramske zgodbe. Teoretska opažanja o vlogi pesmi v registru in žanru filmskih muzikalov so ponazorjena z analizo funkcije pesmi v žanrski strukturi TV muzikala High School Musical 2.
Keywords: filmski muzikal; pesmi; sistemsko-funkcijsko jezikoslovje; žanri; žanrska struktura