Cognitive matrices in folktales and contemporary practices of deliberation - Horvat, Marjan (Acta Histriae, 2022)
Namen prispevka je osvetliti, kako ljudske pravljice s specifičnim konceptualiziranjem univerzalnih dilem odražajo kulturno pogojene vzorce odločanja v razmerju do sodobnega družbenopolitičnega diskurza. Ljudske pravljice zato obravnavam najprej kot izraz kognitivno / kulturno pogojenih matric, ki v polju proto-političnega določajo »kognitivno-instrumentalno racionalnost«, vezano na tradicije in kulturne norme (Jürgen Habermas). Te matrice raziskujem z novim pristopom, v katerem povežem sociološko teorijo pravljic, ki upošteva kulturne, komunikacijske in kognitivne vidike v transhistorični in medkulturni transmisiji ljudskih pravljic (Jack Zipes), novejšo teorijo deliberativne demokracije, ki poudarja vpliv družbenozgodovinskih in kulturnih vzorcev na današnje prakse odločanja, ter raziskovalna orodja kognitivne zgodovine. Obenem vpliv kulture in tradicije na današnje vzorce odločanja proučujem v epistemski logiki pripovednega izročila, kjer je v ospredju neintencionalnost, ki zadeva le njegovo skupnost-tvorno vlogo in prenos kolektivnih izkušenj (Walter Benjamin). Empirični del zajema analizo treh slovenskih pravljic: Mojca Pokrajculja, Muren (kobilica) in mravlje in Fižolček, ogelček in slamica. Kognitivne / kulturne matrice slovenske epistemologije osvetlim v transhistorični in primerjalni perspektivi, torej z vidika razvoja tega motiva v slovenskem in v tujih okoljih. V sklepu sugeriram izhodišča za nove raziskave razmerij med kognitivnimi / kulturnimi matricami in sodobnim vzorci odločanja z vidika neizkoriščenih možnosti, ki zadeva vpliv kolektivnih izkušenj v stabilizaciji družbeno-integrativnega diskurza.
Keywords: deliberativna demokracija; kognitivna zgodovina; kulturna percepcija; ljudske pravljice; študiji primerov; vzorci odločanja