Does religious affiliation affect students’ entrepreneurial intention? - Ljubotina, Predrag (Edinost in dialog, 2024)
V raziskavi smo analizirali razlike med pomembnimi globalnimi verskimi usmeritvami na področju dejavnikov, ki oblikujejo podjetniško namero študentov. S kvantitativnim pristopom smo raziskovali vpliv osebnostnih in okoljskih dejavnikov na podjetniško namero študentov na globalni ravni. V raziskavi je sodelovalo 154.535 študentov iz 52 držav. Preverili in zaznali smo različne vplive posameznih dejavnikov na podjetniško namero študentov v štirih opazovanih skupinah: budizem, krščanstvo, islam in posamezniki, ki ne pripadajo nobeni veri. Med skupinami so zaznane značilne razlike, ki lahko pomagajo državnim in verskim ustanovam pri oblikovanju programov in aktivnosti za izpolnjevanje njihovega poslanstva. Naše ugotovitve kažejo, da imajo pripadniki islama najizrazitejšo podjetniško namero. Najnižjo stopnjo podjetniške namere smo zaznali pri študentih, ki ne pripadajo nobeni veroizpovedi. V vseh skupinah moški izražajo močnejšo podjetniško namero kot ženske. Med pripadniki islama smo zaznali pomembne razlike v primerjavi z drugimi skupinami, in sicer v vplivu univerzitetnega okolja, lokusu nadzora in subjektivnih normah. Podobno smo ugotovili, da zaznana stopnja neenakosti v družbi pomembno oblikuje podjetniško namero pri muslimanih in posameznikih, ki ne sledijo nobeni veri, medtem ko pri budistih in kristjanih tega vpliva ni zaznati. Poleg naštetega so izsledki raziskave odprli tudi nekaj novih vprašanj, za katera želimo, da so motiv za nadaljnje poglobljeno raziskovanje.
Keywords: distanca moči; entrepreneurial attitude; entrepreneurial skills; podjetniška namera študentov; podjetniška naravnanost; podjetniške sposobnosti; power distance; religije; religions; student’s entrepreneurial intention; university environment; univerzitetno okolje