Avtomatizacija v montaži obutve z uporabo industrijskih robotov - Nemec, Bojan (Ventil (Ljubljana), 2007)
Prispevek opisuje štiri celice v proizvodnji obutve, ki smo jih avtomatizirali z uporabo industrijskih robotov. Dve celici - celica za nakopitenje in celica za zaključne operacije v montaži obutve - sta posebej zahtevni s stalisča avtomatizacije in sta edini primer tovrstne avtomatizacije v svetu. Tezišče članka je v avtomatski pripravi robotskih trajektorij za obdelavo neposredno iz CAD-modela obutve. V prispevku prav tako opisujemo, kako dosežemo večjo fleksibilnost z uporabo kinematične redundance robotov. Za lažjo obravnavo tega problema smo uvedli princip navideznega mehanizma.
Keywords: avtomatizacija; čevljarska industrija; proizvodnja; robotika