Zloženke med skladnjo in leksikologijo - Štumberger, Saška (Jezik in slovstvo, 2018)
Besedotvorje raziskuje postopke nastajanja poimenovalnih enot in njihovo zgradbo. Povezava med skladnjo in besedotvorjem se kaže v tem, da tako pri skladnji kot pri besedotvorju z omejenim naborom sestavin in pravil tvorimo neskončno števil kombinacij. Rezultat tvorjenja je pri besedotvorju nova beseda, pri skladnji so to besedne zveze in stavki. Pri zloženkah se skladenjska razmerja med podstavnimi besedami pretvarjajo v medponski morfem.
Keywords: besedotvorje; leksikalizacija; medponski morfem; morfologija; skladnja; slovenščina