Izboljšave za zagotavljanje varnih in učinkovitejših programov rehabilitacije pri gibalno oviranih - Erjavec, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2020)
Pri rehabilitaciji gibalno oviranih bolnikov se pogosto srečujemo s srčno-žilnimi in pljučnimi obolenji ter njihovimi zapleti. Pri internistični obravnavi je v ospredju dejstvo, da bolniki pred prihodom v našo ustanovo pretežno mirujejo in imajo zmanjšano telesno zmogljivost. Vključevanje v programe zahteva od njih večje napore tako pri izvajanju osnovnih dnevnih aktivnosti kot pri gibanju. Posledica je večje tveganje za nenadne srčne dogodke med izvajanjem programov rehabilitacije. Ocena bolnikovega zdravstvenega stanja je možna z uporabo sodobnih diagnostičnih metod, prilagojenih gibalno oviranim. Večino metod smo morali na podlagi znanj in izkušenj na novo razviti, da so se lahko uveljavile v rutinski uporabi ocenjevanja telesne zmogljivosti in zmožnosti uporabe pripomočkov za gibanje. Respiratorna fizikalna terapija je postala sestavni del obravnave respiratorno ogroženih kroničnih bolnikov. Uvedba sodobnih metod respiratorne terapije in edukacija zdravstvenega osebja, bolnikov ter njihovih svojcev je bistveno zmanjšala število respiratornih zapletov in omogočila marsikateremu bolniku nadaljevanje življenja v domačem okolju. Delo internista v rehabilitaciji zahteva kritičen pogled na bolnikove želje in zmožnosti ob številnih sočasnih boleznih. Na drugi strani pa premika varne meje dovoljenih in možnih telesnih dejavnosti tudi pri najbolj ogroženih bolnikih. To zahteva natančno oceno zdravstvenega stanja, ustrezno prilagoditev programov rehabilitacije in zdravljenja z zdravili ter predvidevanje možnih zapletov pri povečanem naporu.
Keywords: gibalno ovirani; ocena zdravstvenega stanja; rehabilitacija; sočasne bolezni