Merjenje učinkov IKT na nivoju učiteljev z uporabo podatkov ICILS 2013 - Brečko, Barbara Neža (Šolsko polje, 2016)
Merjeneje uč inkov IKT na izobra ževanje je metodološko zahtevna naloga, saj zahteva merjenje težko izmerljivih procesov (npr. učenje in poučevanje), vpliv učinkov pa se odraža na več nivojih, ki so med seboj soodvisni. Za merjenje učinkov IKT v izobraževanju je bilo izdelanih nekaj konceptualnih teoretskih okvirov, ki pa imajo nekatere pomanjkljivosti, zato predstavljamo nov okvir, ki omogoča uporabo kazalnikov, ki jih je mogoče meriti z obstoječimi merskimi inštrumenti. Iz predlaganega konceptualnega okvira izhaja, da so pričakovani učinki uporabe IKT spremenjene pedagoške prakse, dosežki učencev in kompetence. V pričujočem članku se osredotočamo na učitelje in njihovo uporabo IKT pri poučevanju. Pri tem nas zanima predvsem, kateri dejavniki vplivajo na to, da bodo pri poučevanju uporabljali IKT, in kako se IKT povezuje s pedagoškimi praksami. V članku skušamo odgovoriti na naslednja raziskovalna vprašanja: 1) Ali podatki ICILS 2013 omogočajo merjenje učinkov IKT na nivoju učiteljev, 2) kateri dejavniki so povezani z in vplivajo na uporabo IKT v razredu.
Keywords: Šolsko polje; The School field; vzgoja in izobraževanje; učinek IKT; education; ICT effects; pedagoške prakse; učitelji; teaching practice; teachers; ICILS 2013