O nekaterih avtohtonih značilnostih slovenske ljudske vokalne glasbe - Vrčon, Robert (Traditiones (Ljubljana), 2000)
Avtor skuša v svoji razpravi prikazati nekatere značilnosti ljudskega petja na Slovenskem. Pri tem ugotavlja, da vsebuje ta del slovenskega ljudskega izročila veliko arhaičnih značilnosti, ki dokazujejo po eni strani veliko povezav z ljudsko glasbo sosednjih dežel, po drugi strani pa so v podobnih oblikah razširjene tudi med zelo oddaljenimi ljudstvi. Opozarja na nekatere segmente ljudske vokalne glasbe, ki so bili do sedaj na Slovenskem morda manj raziskani, ki pa lahko pomenijo odločilen impulz pri spreminjanju razumevanja medetničnih povezav in delitev
Keywords: slovenska ljudska glasba; vokalna glasba; folk music; ljudska glasba