Večinski volilni sistem kot slaba izbira - Lukšič, Igor (Teorija in praksa, 1999)
POVZETEK: Avtor obravnava nekatera odprta vprašanja povezana z diskusijo in političnimi procesi ob poskusu uvajanja dvokrožnega večinskega sistema v Sloveniji. Trdi, da uvedba novega volilnega sistema zahteva pristanek velike večine volivcev, kar pomeni dve tretjini poslancev državnega zbora ali večino opredeljenih na referendumu z večinsko udeležbo. Uvedba novega volilnega sistema bi naletela na težave z ustavnim načelom enakosti glasov in z načelom delitve oblasti. Avtor tudi kaže, da je zahteva po večinskem sistemu politični odgovor podeželja na strah pred združevanjem v EU.
Keywords: referendum; volilni sistemi; volitve; election; večinski sistem; democracy; demokracija; ustavno pravo