NOVICE IZ PAPIRNIC, TISKA IN TUJINE 35 ¡ | Poletje 2024 | 31 | LII Papir je prispevala Papirnica Vevče, Biomatt, 100 g/m 2 Z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti krožnega gospodarstva so partnerji projekta vzpostavili učno- demonstracijsko spletno stran (www.project-leap.com), namenjeno izobraževanju in ozaveščanju o pomenu embalaže, izdelane iz alternativnih celuloznih vlaken. To raise public awareness of the importance of the circular economy, the project partners have set up a teaching and demonstration website (www.project-leap.com) to inform and raise awareness of the importance of packaging made from alternative cellulose fibres. Javni dogodek s predstavitvijo izsledkov projekta LEAP . / Public presentation of the results of the LEAP project. zanima tovrstna tematika, na voljo za sodelo- vanje pri prehodu na trajnostni model emba- laže s svojimi kompetencami in infrastrukturo. Da se z zaključkom projekta LEAP razvoj tovrstne embalaže ne bi ustavil, smo se vsi projektni partnerji sešli na zaključnem sestan- ku na Norveškem. V Trondheimu smo obiskali našega norveškega partnerja, SINTEF, ki je z več kot 2000 zaposlenimi ena večjih razisko- valnih organizacij v Evropi. Na srečanju smo analizirali delo v projektu, se spoznali z njiho- vimi tematikami raziskovanja in navezali nove stike, ki bodo v prihodnje zagotovo obrodili nova sodelovanja tako na industrijskih kot tudi raziskovalnih projektih. Dr. Urška Kavčič, Inštitut za celulozo in papir Vlakninska zaščitna embalaža za indukcijsko ploščo, izdelana iz kar 40 odstotkov vlaken, pridobljenih iz japonskega dresnika. / Fibre- based protective packaging for an induction plate made from 40% fibres obtained from Japanese knotweed. Projekt EVOLVEPACK je zasnovan v okviru inovativnih trajnostnih strategij za zmanjšanje odpadne hrane na območju Sredozemlja z uporabo trajnostnih, okolju prijaznih, stroškovno učinkovitih in protimikrobnih embalažnih materialov. Projekt je v celoti financiran iz sredstev partnerstva PRIMA. To je partnerstvo na po- dročju raziskav in inovacij v Sredozemlju ter deluje kot skupno znanstveno, finančno in ad- ministrativno upravljanje prek enotnega sekre- tariata. Financiranje za izvedbo tega pro - grama prihaja iz sredstev okvirnih programov Evropske unije ter iz sofinanciranja držav, ki so pristopile k temu partnerstvu. PRIMA vključuje uspešne sredozemske ra- ziskovalne organizacije z inovativnimi rešitva- mi v agroživilskih in vodnih sistemih, ki do konca programa prispevajo k trajnostni rabi naravnih virov, gospodarski rasti in stabil- nosti. Cilj je večja trajnost prehranske verige Namen projekta, ki se bo začel junija 2024 in ga bo na Inštitutu za celulozo in papir vodil dr. Gregor Lavrič, je prispevati k večji trajnosti prehranske verige z raziskovanjem še ne (do- volj) izkoriščenih kmetijski in morskih ostan- kov ter protimikrobnih encimov. Na njihovi osnovi bodo razviti novi protimikrobni trajno- stni embalažni materiali, namenjeni zmanjša- nju odpadne hrane in izboljšanju varnosti v prehranski verigi Sredozemlja. Splošni cilj projekta EVOLVEPACK je zas- novati in razviti inovativne, stroškovno učinkovite, kompostabilne in/ali reciklabilne embalažne materiale za živila na osnovi aktivnih bioplastičnih in celuloznih mate- rialov. Kakšni izdelki se bodo razvijali? Različni pladnji, fleksibilne folije in vpoj- ne podlage oziroma elementi bodo razviti ob upoštevanju strategije krožnega gospo- darstva. Na novo razviti materiali bodo upo- rabljeni za embaliranje sadja, zelenjave in rib, ki so osnova sredozemske prehrane in so nagnjeni k hitri pokvarljivosti. Vzporedno z razvojem embalažnih materialov in rešitev bodo vseskozi potekale različne analize pro- timikrobnega učinkovanja in ocene primer- nosti za njihov neposreden stik z živili.Vrh obrazca Gregor Lavrič, Inštitut za celulozo in papir ICP partner v projektu EVOLVEPACK ICP partner in the EVOLVEPACK project The EVOLVEPACK project is framed in the context of innovative sustainable strategies for reducing food waste in the Mediterranean Region through the use of sustainable, environmentally friendly, cost-effective and antimicrobial packaging materials to control food hazards by inhibiting microbial growth. Novice iz ICP c Trajnostne strategije