Južna Moravska - Spodnja Avstrija - Schmeidler, Karel (Urbani izziv, 1997)
Predmet razprave je izdelava regionalnega, meddržavnega projekta oživljanja dolga leta zanemarjenega obmejnega območja na Moravskem. Projekt je bil voden z medinstitucionalnim in meduniverzitetnim sodelovanjem univerz v Brnu in na Dunaju. Zato je eden izmed poudarkov bil na poenotenju metod raziskovalnega dela ter dela s študenti. Opravljene so bile analize: poselitve obmejne regije, demografske in naselitvene strukture, starostne strukture prebivalstva in analize fizičnih, kulturnih ter zgodovinskih danosti in trenutnih problemov tega območja. Na osnovi analize obetov in priložnosti je bil izdelan predlog dolgoročne strategije urejanja, le-to med ostalim tvorijo predlogi sprememb v kmetijstvu, modifikacije v izobraževalnem sistemu in možnosti razvoja regionalnega turizma.
Keywords: Austria; Avstrija; Czech Republic; Češka; mednarodno sodelovanje; Moravska; obmejna območja; obmejno sodelovanje; prostorsko planiranje; regionalno planiranje; spatial planning