"Dort fühlt man die Wärme des fremden Lebens" - Samide, Irena (Acta neophilologica, 2018)
Prispevek obravnava pisemski roman Hanka slovenske pisateljice Zofke Kveder, ki je izšel v hrvaščini leta 1917 in in v slovenskem prevodu leta 1938. V prispevku se izkaže, da se ta malo znani vojni roman Zofke Kveder bistveno razlikuje od siceršnjih vojnih narativov in da ga lahko tako po tematiki kot strukturi uvrstimo med eminentno pacifistična dela prvih dvajsetih let 20. stoletja. Obenem prispevek prevprašuje vlogo besedil slovenskih avtorjev in avtoric, napisanih v tujem jeziku, in pri tem zavzema stališče, da bi morala nacionalna literarna veda spričo spremenjenih družbenih razmer razmisliti tudi o ustreznejši umestitvi teh besedil v literarni kanon.
Keywords: Kveder, Zofka; pacifism; pacifizem; pisemski roman; Slovene literature; slovenska književnost; vojna v književnosti; war in literature